Kurumda ve Kendi Evinde Yaşayan Bir Grup Yaşlı Bireyin Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi

dc.contributor.authorGaripağaoğlu, Muazzez
dc.contributor.authorMetin, Duygu
dc.contributor.authorArıkan, Ayse
dc.contributor.authorÇimen, Şeyma
dc.date.accessioned2025-04-11T19:33:21Z
dc.date.available2025-04-11T19:33:21Z
dc.date.issued2020
dc.departmentFenerbahçe Universityen_US
dc.department-tempFenerbahçe Üniversitesi,İstanbul Medipol Üniversitesi,İstanbul Medipol Üniversitesi,İstanbul Medipol Üniversitesien_US
dc.description.abstractYaşlı nüfusun birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de hızla arttığı bilinmektedir. Yaşlılık döneminde, sağlığın iyileştirilmesi ve geliştirilmesinde, yaşam süresinin ve kalitesinin artırılmasında yeterli ve dengeli beslenme ayrı bir öneme sahiptir. Bu çalışma, İstanbul İli’nde kurumda ve kendi evinde yaşayan 65 yaş ve üzeri bireylerin beslenme durumlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. 1 Ağustos-30 Ekim 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmaya, kendi evinde yaşayan 100 (55 kadın, 45 erkek) ve farklı özel kurumlarda yaşayan 95 (48 kadın, 47 erkek) olmak üzere toplam 195 birey dahil edilmiştir. Bireylerin demografik özellikleri, beslenme durumları, antropometrik ölçümleri, 24 saatlik geriye dönük besin tüketimleri kaydedilmiş, malnütrisyon durumlarını belirlemek için Mini Nütrisyonel Değerlendirme (MNA) testi uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde SPSS 18.0 programı kullanılmıştır. Evde ve kurumda yaşayan bireylerin yaş ortalamaları sırasıyla: 71,8 ± 5,8 yıl ve 73,8 ± 6,2 yıl olarak bulunmuştur. BKİ ortalaması evde yaşayanlarda 27,1 ± 4,2 kg/m2 ve kurumda yaşayanlarda 25,1 ±3,6 kg/m2 olarak saptanmış, evde yaşayan bireylerin %68’inin, kurumda yaşayanların %46,4’ünün kilolu veya obez oldukları belirlenmiştir (p<0,05). Bireylerin ortalama enerji alımları, evde ve kurumda yaşayanlarda sırasıyla: 1641,7 ± 282,4 ve 1491,1 ± 235,6 kalori olarak bulunmuştur (p˂0,05). MNA sonuçlarına göre evde yaşayan bireylerin %25’inde, kurumda yaşayanların %52,6’sında malnütrisyon riski ve/veya malnütrisyon görülmüştür. Sonuç olarak, evde yaşayan yaşlı bireylerin beslenme durumlarının kurumda yaşayan bireylerden daha iyi olduğu saptanmıştır. Yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi, sağlık harcamalarının azaltılması için yaşlı bireylerin düzenli aralıklarla takiplerinin yapılması, beslenme durumlarının değerlendirilmesi önemlidir.en_US
dc.identifier.doi10.35232/estudamhsd.664242
dc.identifier.endpage233en_US
dc.identifier.issn2564-6311
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.scopusqualityN/A
dc.identifier.startpage223en_US
dc.identifier.trdizinid487490
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35232/estudamhsd.664242
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/487490/kurumda-ve-kendi-evinde-yasayan-bir-grup-yasli-bireyin-beslenme-durumlarinin-degerlendirilmesi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14627/922
dc.identifier.volume5en_US
dc.identifier.wosqualityN/A
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofEskişehir Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Halk Sağlığı Dergisi (Online)en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenme Ve Diyetetiken_US
dc.subjectHalk Ve Çevre Sağlığıen_US
dc.subjectGeriatri Ve Gerontolojien_US
dc.subjectSağlık Bilimleri Ve Hizmetlerien_US
dc.titleKurumda ve Kendi Evinde Yaşayan Bir Grup Yaşlı Bireyin Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files