Üniversite Öğrencilerinde Yeme Tutumlarının Vesağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının Değerlendirilmesi

dc.contributor.authorŞensoy, Funda
dc.contributor.authorUslu, Burcu
dc.date.accessioned2025-04-11T19:33:21Z
dc.date.available2025-04-11T19:33:21Z
dc.date.issued2020
dc.departmentFenerbahçe Universityen_US
dc.department-tempFenerbahçe Üniversitesi,Yüksek İhtisas Üniversitesien_US
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin yeme tutumlarının ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, İstanbul Okan ÜniversitesiSağlık Bilimleri Fakültesi beslenme ve diyetetik, hemşirelik, çocuk gelişimi, fizyoterapi ve rehabilitasyon, sağlık yönetimi bölümlerinde öğrenim gören sağlıklı öğrenciler üzerinde yürütülmüştür. Araştırma verileri, katılımcıların demografik ve kişisel özelliklerinin değerlendirildiği sosyodemografik veri formu, Yeme Tutumu Testi (YTT-40) ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları (SYBD) ölçeği uygulanarak toplanmıştır. Bulgular: Bireylerin yaş ortalaması 21,57±2,45 yıl, beden kitle indeksi (BKİ) değerlerinin ortalaması 22,05±3,80 kg/m2 olarak bulunmuştur. YTT-40 puanı ≥30 olup yeme bozukluğu riski yüksek olanların prevalansı %10,9 saptanmıştır. Toplam SYBD puan ortalaması (137,47±21,49) bulunmuştur. YTT -40 puanı ≥30 olan bireylerin sağlık sorumluluğu alt boyut puan ortalamaları (p=0,012), fiziksel aktivite alt boyut puan ortalamaları (p<0,001), beslenme alt boyut puan ortalamaları YTT-40 puanı <30 olan bireylere göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,001). YTT toplam puanı ile SYBD ölçeğitoplam puanı arasında anlamlı bir ilişki görülmüş, YTT ≥30 olan bireylerin YTT puanı <30 olan bireylere göre SYBD toplam puanlarıdaha yüksektir. Sonuç: Bu çalışma sonunda, üniversite öğrencilerinde yeme bozukluğu riski arttıkça, sağlığa verdikleri önemin, beslenme davranışlarının ve fiziksel aktivite tutumlarının olumlu yönde değiştiğisonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarıorta düzeyde bulunmuştur. Yeme tutumunu düzenleyen ve sağlıklıyaşam biçimi davranışlarını etkileyen faktörler dikkate alınarak eğitim programlarının oluşturulması önerilmektedir.en_US
dc.identifier.doi10.5336/healthsci.2020-73702
dc.identifier.endpage420en_US
dc.identifier.issn2536-4391
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.scopusqualityN/A
dc.identifier.startpage413en_US
dc.identifier.trdizinid426818
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.5336/healthsci.2020-73702
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/426818/universite-ogrencilerinde-yeme-tutumlarinin-vesaglikli-yasam-bicimi-davranislarinin-degerlendirilmesi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14627/927
dc.identifier.volume5en_US
dc.identifier.wosqualityN/A
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofTürkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenme Ve Diyetetiken_US
dc.subjectPsikolojien_US
dc.titleÜniversite Öğrencilerinde Yeme Tutumlarının Vesağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının Değerlendirilmesien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files