Üniversite Öğrencilerinde Yeme Tutumlarının Vesağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının Değerlendirilmesi

dc.contributor.author Şensoy, Funda
dc.contributor.author Uslu, Burcu
dc.date.accessioned 2025-04-11T19:33:21Z
dc.date.available 2025-04-11T19:33:21Z
dc.date.issued 2020
dc.department Fenerbahçe University en_US
dc.department-temp Fenerbahçe Üniversitesi,Yüksek İhtisas Üniversitesi en_US
dc.description.abstract Amaç: Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin yeme tutumlarının ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, İstanbul Okan ÜniversitesiSağlık Bilimleri Fakültesi beslenme ve diyetetik, hemşirelik, çocuk gelişimi, fizyoterapi ve rehabilitasyon, sağlık yönetimi bölümlerinde öğrenim gören sağlıklı öğrenciler üzerinde yürütülmüştür. Araştırma verileri, katılımcıların demografik ve kişisel özelliklerinin değerlendirildiği sosyodemografik veri formu, Yeme Tutumu Testi (YTT-40) ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları (SYBD) ölçeği uygulanarak toplanmıştır. Bulgular: Bireylerin yaş ortalaması 21,57±2,45 yıl, beden kitle indeksi (BKİ) değerlerinin ortalaması 22,05±3,80 kg/m2 olarak bulunmuştur. YTT-40 puanı ≥30 olup yeme bozukluğu riski yüksek olanların prevalansı %10,9 saptanmıştır. Toplam SYBD puan ortalaması (137,47±21,49) bulunmuştur. YTT -40 puanı ≥30 olan bireylerin sağlık sorumluluğu alt boyut puan ortalamaları (p=0,012), fiziksel aktivite alt boyut puan ortalamaları (p<0,001), beslenme alt boyut puan ortalamaları YTT-40 puanı <30 olan bireylere göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,001). YTT toplam puanı ile SYBD ölçeğitoplam puanı arasında anlamlı bir ilişki görülmüş, YTT ≥30 olan bireylerin YTT puanı <30 olan bireylere göre SYBD toplam puanlarıdaha yüksektir. Sonuç: Bu çalışma sonunda, üniversite öğrencilerinde yeme bozukluğu riski arttıkça, sağlığa verdikleri önemin, beslenme davranışlarının ve fiziksel aktivite tutumlarının olumlu yönde değiştiğisonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarıorta düzeyde bulunmuştur. Yeme tutumunu düzenleyen ve sağlıklıyaşam biçimi davranışlarını etkileyen faktörler dikkate alınarak eğitim programlarının oluşturulması önerilmektedir. en_US
dc.identifier.doi 10.5336/healthsci.2020-73702
dc.identifier.endpage 420 en_US
dc.identifier.issn 2536-4391
dc.identifier.issue 3 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 413 en_US
dc.identifier.trdizinid 426818
dc.identifier.uri https://doi.org/10.5336/healthsci.2020-73702
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/426818/universite-ogrencilerinde-yeme-tutumlarinin-vesaglikli-yasam-bicimi-davranislarinin-degerlendirilmesi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14627/927
dc.identifier.volume 5 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Beslenme Ve Diyetetik en_US
dc.subject Psikoloji en_US
dc.title Üniversite Öğrencilerinde Yeme Tutumlarının Vesağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının Değerlendirilmesi en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files