Canlı Karaciğer Donör Adaylarında Hepatosteatozun Saptanmasında Biyopsi, Bilgisayarlı Tomografi ve Manyetik Rezonans Görüntülemenin Karşılaştırılması - Sokmen, Bedriye Koyuncu; Şahin, Tolga; Koçak, Erdem; Oral, Alihan (My University, 2021)
Amaç: Karaciğer donöründe hepatosteatoz (HS) varlığı, karaciğer transplantasyonu sonuçları üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Bu nedenle, donörde HS’nin tespiti, nakil öncesi dönemde hayati önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, canlı karaciğer donör adaylarında HS’nin saptanmasında karaciğer biyopsisi ve radyolojik yöntemlerin etkinliğini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Demiroğlu Bilim Üniversitesi’ne karaciğer transplantasyonu için donör adayı olarak kabul edilen 226 sağlıklı birey çalışmaya dahil edildi. Donörlerin demografik, histopatolojik, laboratuvar ve görüntüleme bulguları retrospektif olarak incelendi. Donörlerin bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) taramaları geriye dönük olarak yeniden değerlendirildi ve karaciğer yağ ölçümleri kaydedildi. Bulgular: Hastaların %39’u (88) kadın, %61’i (138) erkekti. Çalışma popülasyonunda ortalama yaş 34,3±8,7 yıl, ortalama ağırlık 78,0±12,6 kg, ortalama boy 169,1±9,6 cm ve ortalama vücut kitle indeksi 27,2±4,0 idi. Karaciğer biyopsisinde donörlerin %42’sinde <%5 HS vardı ve donörlerin %58’inde >%5 HS vardı. Hem BT hem de MRG, HS saptamada biyopsi ile anlamlı korelasyon gösterdi (p<0,05). Sonuç: Çalışmamızda MRG’nin BT kadar biyopsi ile ilişkili olduğu ve HS’nin saptanmasında rahatlıkla kullanılabileceği bulunmuştur. Karaciğer donörlerinde MRG kullanımı, iyonizan radyasyon içermemesinden dolayı nakil öncesi donör için daha uygun bir yöntem olabilir.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel Ve Dahili Tıp; Patoloji; Gastroenteroloji Ve Hepatoloji; Radyoloji; Nükleer Tıp; Tıbbi Görüntüleme; Radyoloji, Nükleer Tıp, Tıbbi Görüntüleme