Gebelikte Beslenmenin Kordon Kanı Yağ Asidi Düzeylerine Etkisi

dc.contributor.author Garipağaoğlu, Muazzez
dc.contributor.author Büyükuşlu, Nihal
dc.contributor.author Bilgi, Zeynep Zehra
dc.contributor.author İlktaç, Havvanur Yoldaş
dc.date.accessioned 2025-04-11T19:33:20Z
dc.date.available 2025-04-11T19:33:20Z
dc.date.issued 2019
dc.department Fenerbahçe University en_US
dc.department-temp Fenerbahçe Üniversitesi,İstanbul Medipol Üniversitesi,İstanbul Medipol Üniversitesi,İstanbul Medeniyet Üniversitesi en_US
dc.description.abstract Amaç: Bu çalışmada gebelikte beslenmenin kordon kanı yağ asidi düzeylerine etkisini incelemekamaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Son trimesterin başındaki toplam 33 gebenin antropometrik ve demografik verileri, ölçümler ve önceden hazırlanmış bir anket formu yoluyla toplanmıştır. Gebelerin 24saatlik besin tüketimleri kaydedilmiştir. Kordon kanlarının yağ asidi içeriği, gaz kromatografisiyöntemiyle tespit edilmiştir. Günlük beslenme ile alınan toplam yağ ve yağ asitleri, BEBİS programıyla belirlenmiş, kordon kanı yağ asidi yüzdeleriyle karşılaştırılmıştır.Bulgular: Ortalama katılımcı yaşı 32,82±3,9 yıldı. Ortalama beden kitle indeksi gebelik başındave sonunda sırasıyla 23,1±2,7 kg/m2, 28,5±3,7 kg/m2 idi. Gebelik boyunca kazanılan ortalamaağırlık 14,9±6,8 kg olarak belirlendi. Günlük enerji alımı ortalaması 1894,3±590,6 kkal olup bununkarbonhidrat, protein ve yağdan sağlanma oranları sırasıyla %40,7, %15,5 ve %43,8 idi. Günlükbeslenmedeki ve kordon kanındaki doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitlerininoranları sırasıyla %39,7–47,5, %38,6–20,8 ve %21,7–32 olarak saptandı. Kadınların doymuş yağasitlerini önerilerin üstünde, tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerini ise önerilen miktarda aldıklarıgözlendi.Tartışma ve Sonuç: Beslenmeyle alınan protein miktarının, kordon kanı doymuş yağ asitleriyleilişkili olduğu görülmüştür. Doymuş yağ ve protein içeriği yüksek beslenme alışkanlıklarının, kordon kanı doymuş yağ asidi düzeylerini artırdığı gözlemlenmiştir. Gebelikte anne sağlığı ve normal fetal gelişim için yeterli ve dengeli beslenmenin şart olduğu ve bu konuda ileri çalışmalaraihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır. en_US
dc.identifier.doi 10.21673/anadoluklin.422012
dc.identifier.endpage 21 en_US
dc.identifier.issn 2149-5254
dc.identifier.issn 2458-8849
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 15 en_US
dc.identifier.trdizinid 369492
dc.identifier.uri https://doi.org/10.21673/anadoluklin.422012
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/369492/gebelikte-beslenmenin-kordon-kani-yag-asidi-duzeylerine-etkisi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14627/915
dc.identifier.volume 24 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Beslenme Ve Diyetetik en_US
dc.subject Kadın Hastalıkları Ve Doğum en_US
dc.subject Sağlık Bilimleri Ve Hizmetleri en_US
dc.subject Pediatri en_US
dc.title Gebelikte Beslenmenin Kordon Kanı Yağ Asidi Düzeylerine Etkisi en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files