Üniversite Öğrencilerinde İçecek Tüketim Miktarı ve Türünün Değerlendirilmesi

dc.contributor.author Batar, Nazli
dc.contributor.author Özuğurlu, İrem Berfe
dc.contributor.author Koçak, Betül
dc.contributor.author Hamurcu, Pınar
dc.contributor.author Sevdin, Sezen
dc.date.accessioned 2025-04-11T19:33:25Z
dc.date.available 2025-04-11T19:33:25Z
dc.date.issued 2021
dc.department Fenerbahçe University en_US
dc.department-temp İstanbul Kültür Üniversitesi,İstanbul Kültür Üniversitesi,İstanbul Kültür Üniversitesi,Üsküdar Üniversitesi,Fenerbahçe Üniversitesi en_US
dc.description.abstract Amaç: Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin içecek tüketimi miktarları ve türünün vücut kompozisyonuna olan etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: İstanbul Kültür Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde öğrenim gören 201 öğrenciye anket formu ve içecek tüketim anketi yapılmıştır. Araştırma verileri SPSS 25. versiyon programıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya %91.5’i kadın, %8.5’i erkek olmak üzere 201 Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencisi katılmıştır. Öğrencilerin yaş ortalaması 20.5 ± 2.1 yıldır. Öğrencilerin antropometrik ölçümleri incelendiğinde ortalama boy uzunluğu 166.1±7.6 cm, vücut ağırlığı 59.7±11.3 kg, BKİ 21.54±3.1 kg/m², kalça çevresi 93.6±8.9 cm olarak saptanmıştır. Çalışmada BKİ ve bira çeşitleri (p=0.028), şarap (p=0.019), sert içkiler (p=0.016), maden suyu ve soda (p=0.030) tüketim miktarları arasında anlamlı ilişkiye rastlanmıştır. Üniversite öğrencilerinin günlük şekerli çay tüketimi ve vücut ağırlığı arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde çok zayıf anlamlı bir ilişki bulunmuştur (rs=0.149; p=0.035). Günlük enerji içeceği tüketimi ile vücut ağırlığı arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde zayıf anlamlı bir ilişki olduğu (rs=0.202; p=0.004) görülmüştür. Günlük enerji içeceği tüketim miktarı ile BKİ değeri arasında ise istatistiksel açıdan pozitif yönde çok zayıf anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (rs=0.163; p=0.021). Sonuç: İçeceklerin tüketim miktarına ve çeşitliliğine bağlı olarak vücut ağırlığı ve BKİ ile ilişkisinden söz edilebileceği sonucuna varılmıştır. en_US
dc.identifier.doi 10.53424/balikesirsbd.944930
dc.identifier.endpage 404 en_US
dc.identifier.issn 2146-9601
dc.identifier.issn 2147-2238
dc.identifier.issue 3 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 398 en_US
dc.identifier.uri https://doi.org/10.53424/balikesirsbd.944930
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14627/944
dc.identifier.volume 10 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso en en_US
dc.relation.ispartof Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi (BSBD) en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Nüfus İstatistikleri Bilimi en_US
dc.subject Beslenme Ve Diyetetik en_US
dc.title Üniversite Öğrencilerinde İçecek Tüketim Miktarı ve Türünün Değerlendirilmesi en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files