Üniversite Öğrencilerinde İçecek Tüketim Miktarı ve Türünün Değerlendirilmesi

dc.contributor.author Batar, Nazli
dc.contributor.author Özuğurlu, İrem Berfe
dc.contributor.author Koçak, Betül
dc.contributor.author Hamurcu, Pınar
dc.contributor.author Sevdin, Sezen
dc.contributor.other Beslenme ve Diyetetik Bölümü
dc.date.accessioned 2025-04-11T19:33:25Z
dc.date.available 2025-04-11T19:33:25Z
dc.date.issued 2021
dc.description.abstract Amaç: Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin içecek tüketimi miktarları ve türünün vücut kompozisyonuna olan etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: İstanbul Kültür Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde öğrenim gören 201 öğrenciye anket formu ve içecek tüketim anketi yapılmıştır. Araştırma verileri SPSS 25. versiyon programıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya %91.5’i kadın, %8.5’i erkek olmak üzere 201 Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencisi katılmıştır. Öğrencilerin yaş ortalaması 20.5 ± 2.1 yıldır. Öğrencilerin antropometrik ölçümleri incelendiğinde ortalama boy uzunluğu 166.1±7.6 cm, vücut ağırlığı 59.7±11.3 kg, BKİ 21.54±3.1 kg/m², kalça çevresi 93.6±8.9 cm olarak saptanmıştır. Çalışmada BKİ ve bira çeşitleri (p=0.028), şarap (p=0.019), sert içkiler (p=0.016), maden suyu ve soda (p=0.030) tüketim miktarları arasında anlamlı ilişkiye rastlanmıştır. Üniversite öğrencilerinin günlük şekerli çay tüketimi ve vücut ağırlığı arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde çok zayıf anlamlı bir ilişki bulunmuştur (rs=0.149; p=0.035). Günlük enerji içeceği tüketimi ile vücut ağırlığı arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde zayıf anlamlı bir ilişki olduğu (rs=0.202; p=0.004) görülmüştür. Günlük enerji içeceği tüketim miktarı ile BKİ değeri arasında ise istatistiksel açıdan pozitif yönde çok zayıf anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (rs=0.163; p=0.021). Sonuç: İçeceklerin tüketim miktarına ve çeşitliliğine bağlı olarak vücut ağırlığı ve BKİ ile ilişkisinden söz edilebileceği sonucuna varılmıştır. en_US
dc.identifier.doi 10.53424/balikesirsbd.944930
dc.identifier.issn 2146-9601
dc.identifier.issn 2147-2238
dc.identifier.uri https://doi.org/10.53424/balikesirsbd.944930
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14627/944
dc.language.iso en en_US
dc.relation.ispartof Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi (BSBD) en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Nüfus İstatistikleri Bilimi en_US
dc.subject Beslenme Ve Diyetetik en_US
dc.title Üniversite Öğrencilerinde İçecek Tüketim Miktarı ve Türünün Değerlendirilmesi en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.institutional Sevdin, Sezen
gdc.description.department Fenerbahçe University en_US
gdc.description.departmenttemp İstanbul Kültür Üniversitesi,İstanbul Kültür Üniversitesi,İstanbul Kültür Üniversitesi,Üsküdar Üniversitesi,Fenerbahçe Üniversitesi en_US
gdc.description.endpage 404 en_US
gdc.description.issue 3 en_US
gdc.description.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
gdc.description.scopusquality N/A
gdc.description.startpage 398 en_US
gdc.description.volume 10 en_US
gdc.description.wosquality N/A
gdc.identifier.openalex W4200379952
gdc.openalex.fwci 0.0
gdc.openalex.normalizedpercentile 0.21
gdc.plumx.mendeley 1
relation.isAuthorOfPublication 3c49400e-2f45-404e-a1cf-acaeef306ca2
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 3c49400e-2f45-404e-a1cf-acaeef306ca2
relation.isOrgUnitOfPublication 0f8c5d24-8c66-4853-beb5-ca513c249763
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 0f8c5d24-8c66-4853-beb5-ca513c249763

Files