Üniversite Öğrencilerinde İçecek Tüketim Miktarı ve Türünün Değerlendirilmesi
dc.contributor.author | Batar, Nazli | |
dc.contributor.author | Özuğurlu, İrem Berfe | |
dc.contributor.author | Koçak, Betül | |
dc.contributor.author | Hamurcu, Pınar | |
dc.contributor.author | Sevdin, Sezen | |
dc.date.accessioned | 2025-04-11T19:33:25Z | |
dc.date.available | 2025-04-11T19:33:25Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.department | Fenerbahçe University | en_US |
dc.department-temp | İstanbul Kültür Üniversitesi,İstanbul Kültür Üniversitesi,İstanbul Kültür Üniversitesi,Üsküdar Üniversitesi,Fenerbahçe Üniversitesi | en_US |
dc.description.abstract | Amaç: Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin içecek tüketimi miktarları ve türünün vücut kompozisyonuna olan etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: İstanbul Kültür Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde öğrenim gören 201 öğrenciye anket formu ve içecek tüketim anketi yapılmıştır. Araştırma verileri SPSS 25. versiyon programıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya %91.5’i kadın, %8.5’i erkek olmak üzere 201 Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencisi katılmıştır. Öğrencilerin yaş ortalaması 20.5 ± 2.1 yıldır. Öğrencilerin antropometrik ölçümleri incelendiğinde ortalama boy uzunluğu 166.1±7.6 cm, vücut ağırlığı 59.7±11.3 kg, BKİ 21.54±3.1 kg/m², kalça çevresi 93.6±8.9 cm olarak saptanmıştır. Çalışmada BKİ ve bira çeşitleri (p=0.028), şarap (p=0.019), sert içkiler (p=0.016), maden suyu ve soda (p=0.030) tüketim miktarları arasında anlamlı ilişkiye rastlanmıştır. Üniversite öğrencilerinin günlük şekerli çay tüketimi ve vücut ağırlığı arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde çok zayıf anlamlı bir ilişki bulunmuştur (rs=0.149; p=0.035). Günlük enerji içeceği tüketimi ile vücut ağırlığı arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde zayıf anlamlı bir ilişki olduğu (rs=0.202; p=0.004) görülmüştür. Günlük enerji içeceği tüketim miktarı ile BKİ değeri arasında ise istatistiksel açıdan pozitif yönde çok zayıf anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (rs=0.163; p=0.021). Sonuç: İçeceklerin tüketim miktarına ve çeşitliliğine bağlı olarak vücut ağırlığı ve BKİ ile ilişkisinden söz edilebileceği sonucuna varılmıştır. | en_US |
dc.identifier.doi | 10.53424/balikesirsbd.944930 | |
dc.identifier.endpage | 404 | en_US |
dc.identifier.issn | 2146-9601 | |
dc.identifier.issn | 2147-2238 | |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.scopusquality | N/A | |
dc.identifier.startpage | 398 | en_US |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.53424/balikesirsbd.944930 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14627/944 | |
dc.identifier.volume | 10 | en_US |
dc.identifier.wosquality | N/A | |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.relation.ispartof | Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi (BSBD) | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Nüfus İstatistikleri Bilimi | en_US |
dc.subject | Beslenme Ve Diyetetik | en_US |
dc.title | Üniversite Öğrencilerinde İçecek Tüketim Miktarı ve Türünün Değerlendirilmesi | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dspace.entity.type | Publication |