Diyetisyenlikte Mesleki Yetkinlik İzlem Sisteminin Oluşturulması: Türkiye’de Mevcut Durum ve Gelişim Olanakları

dc.contributor.author Aktaç, Şule
dc.contributor.author Garipagaoglu, Muazzez
dc.date.accessioned 2025-12-10T15:05:13Z
dc.date.available 2025-12-10T15:05:13Z
dc.date.issued 2025
dc.description.abstract Günümüzde sağlık hizmetlerinde kalite, etkililik ve hasta güvenliği gibi kavramların giderek daha fazla önem kazanması, sağlık mesleklerinde mesleki yeterlilik ve yetkinlik düzeylerinin izlenmesini zorunlu hale getirmiştir. Küreselleşmenin, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişimin ve sağlık hizmetlerinde değişen ihtiyaçların etkisiyle, sağlık profesyonellerinden yalnızca mesleki bilgi sahibi olmaları değil, aynı zamanda bu bilgiyi etkili bir biçimde kullanabilmeleri, etik ilkelere uygun hareket edebilmeleri, kendilerini sürekli geliştirebilmeleri ve dijitalleşmeye uyum sağlayabilmeleri beklenmektedir. Bu bağlamda, diyetisyenlik mesleği de disipliner yapısını güçlendiren, bilim temelli uygulamaları önceleyen ve mesleki standartlarını geliştiren bir profesyonelleşme süreci içerisindedir. Tedavi ve rehabilite edici diyetetik hizmetlerden, koruyucu toplum beslenmesi, beslenme bilimi ve toplu beslenme sistemlerine uzanan geniş bir çalışma alanına sahip diyetisyenler için, sahip olunması gereken bilgi, beceri ve tutumların sistemli bir şekilde tanımlanması ve izlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, diyetisyenlikte mesleki yetkinlik izlem sisteminin oluşturulmasının gerekliliği ele alınmakta, Türkiye’deki güncel durum değerlendirilmekte ve uygulanabilir bir sistemin temel yapı taşları tartışılmaktadır. en_US
dc.identifier.doi 10.33076/2025.BDD.2048
dc.identifier.issn 1300-3089
dc.identifier.uri https://doi.org/10.33076/2025.BDD.2048
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1360564/diyetisyenlikte-mesleki-yetkinlik-izlem-sisteminin-olusturulmasi-turkiyede-mevcut-durum-ve-gelisim-olanaklari
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14627/1348
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Beslenme ve Diyet Dergisi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Diyetisyenlikte Mesleki Yetkinlik İzlem Sisteminin Oluşturulması: Türkiye’de Mevcut Durum ve Gelişim Olanakları
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.description.department Fenerbahçe University en_US
gdc.description.departmenttemp Marmara Üniversitesi,Fenerbahçe Üniversitesi en_US
gdc.description.endpage 199 en_US
gdc.description.issue 2 en_US
gdc.description.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
gdc.description.scopusquality N/A
gdc.description.startpage 191 en_US
gdc.description.volume 53 en_US
gdc.description.wosquality N/A
gdc.identifier.openalex W4414008090
gdc.identifier.trdizinid 1360564
gdc.openalex.fwci 0.0
gdc.openalex.normalizedpercentile 0.39
gdc.openalex.toppercent TOP 10%

Files