Diyetisyenlikte Mesleki Yetkinlik İzlem Sisteminin Oluşturulması: Türkiye’de Mevcut Durum ve Gelişim Olanakları
| dc.contributor.author | Aktaç, Şule | |
| dc.contributor.author | Garipagaoglu, Muazzez | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-10T15:05:13Z | |
| dc.date.available | 2025-12-10T15:05:13Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.description.abstract | Günümüzde sağlık hizmetlerinde kalite, etkililik ve hasta güvenliği gibi kavramların giderek daha fazla önem kazanması, sağlık mesleklerinde mesleki yeterlilik ve yetkinlik düzeylerinin izlenmesini zorunlu hale getirmiştir. Küreselleşmenin, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişimin ve sağlık hizmetlerinde değişen ihtiyaçların etkisiyle, sağlık profesyonellerinden yalnızca mesleki bilgi sahibi olmaları değil, aynı zamanda bu bilgiyi etkili bir biçimde kullanabilmeleri, etik ilkelere uygun hareket edebilmeleri, kendilerini sürekli geliştirebilmeleri ve dijitalleşmeye uyum sağlayabilmeleri beklenmektedir. Bu bağlamda, diyetisyenlik mesleği de disipliner yapısını güçlendiren, bilim temelli uygulamaları önceleyen ve mesleki standartlarını geliştiren bir profesyonelleşme süreci içerisindedir. Tedavi ve rehabilite edici diyetetik hizmetlerden, koruyucu toplum beslenmesi, beslenme bilimi ve toplu beslenme sistemlerine uzanan geniş bir çalışma alanına sahip diyetisyenler için, sahip olunması gereken bilgi, beceri ve tutumların sistemli bir şekilde tanımlanması ve izlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, diyetisyenlikte mesleki yetkinlik izlem sisteminin oluşturulmasının gerekliliği ele alınmakta, Türkiye’deki güncel durum değerlendirilmekte ve uygulanabilir bir sistemin temel yapı taşları tartışılmaktadır. | en_US |
| dc.identifier.doi | 10.33076/2025.BDD.2048 | |
| dc.identifier.issn | 1300-3089 | |
| dc.identifier.uri | https://doi.org/10.33076/2025.BDD.2048 | |
| dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1360564/diyetisyenlikte-mesleki-yetkinlik-izlem-sisteminin-olusturulmasi-turkiyede-mevcut-durum-ve-gelisim-olanaklari | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14627/1348 | |
| dc.language.iso | tr | en_US |
| dc.relation.ispartof | Beslenme ve Diyet Dergisi | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.title | Diyetisyenlikte Mesleki Yetkinlik İzlem Sisteminin Oluşturulması: Türkiye’de Mevcut Durum ve Gelişim Olanakları | |
| dc.type | Article | en_US |
| dspace.entity.type | Publication | |
| gdc.description.department | Fenerbahçe University | en_US |
| gdc.description.departmenttemp | Marmara Üniversitesi,Fenerbahçe Üniversitesi | en_US |
| gdc.description.endpage | 199 | en_US |
| gdc.description.issue | 2 | en_US |
| gdc.description.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
| gdc.description.scopusquality | N/A | |
| gdc.description.startpage | 191 | en_US |
| gdc.description.volume | 53 | en_US |
| gdc.description.wosquality | N/A | |
| gdc.identifier.openalex | W4414008090 | |
| gdc.identifier.trdizinid | 1360564 | |
| gdc.openalex.fwci | 0.0 | |
| gdc.openalex.normalizedpercentile | 0.39 | |
| gdc.openalex.toppercent | TOP 10% |