Sakarya İlinde İçme ve Kullanma Sularından İzole Edilen Escherichia Coli Suşlarının Antibiyotik Direnç Durumlarının Belirlenmesi

dc.contributor.author Naşide,
dc.contributor.author Kılbaş, Elmas Pınar Kahraman
dc.contributor.author Çıftcı, Ihsan Hakkı
dc.date.accessioned 2025-07-10T20:04:26Z
dc.date.available 2025-07-10T20:04:26Z
dc.date.issued 2024
dc.department Fenerbahçe University en_US
dc.department-temp Sakarya Üniversitesi,Fenerbahçe Üniversitesi,Sakarya Üniversitesi en_US
dc.description.abstract Su sistemlerinde patojen kontaminasyonu giderek artmakta ve bu durum, özellikle çocuklar arasında gastrointestinal enfeksiyonların artmasına yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Sakarya il sınırlarında içme ve kullanma sularındaki Escherichia coli kontaminasyon riskini belirlemek ve izole edilen suşların antibiyotik direnç durumlarını incelemektir. Sakarya ilçelerinden 2023-2024 yılları arasında toplanan 450 su numunesinden E. coli izolasyonu, membran filtreleme yöntemi ve kromojenik koliform agar (CCA) kullanılarak yapıldı. Bakterilerin antibiyotik dirençleri disk difüzyon yöntemi ile değerlendirildi. Çalışmada 450 su numunesinin %15,6'sında E. coli tespit edildi. Geyve ilçesinden alınan su numunelerinin %72'sinde E. coli bulunmuş olup, bu oran diğer ilçelere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.05). İzole edilen suşların %25,71'inin bir veya daha fazla antibiyotiğe dirençli olduğu belirledi. E. coli suşları genel olarak karbapenemler ve 3. kuşak sefalosporinlere duyarlıdır, ancak bazı bakteri izolatlarında penisilin ve sefalosporinlere karşı direnç tespit edildi. Tarım ve hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde içme ve kullanma sularında yüksek E. coli kontaminasyonu ve antibiyotik direnci tespit edilmiştir. Bu durum, yanlış ve aşırı antibiyotik kullanımının bir sonucu olarak görülmektedir. İçme sularındaki bu kontaminasyon, halk sağlığı açısından büyük bir risk oluşturmaktadır. İçme ve kullanma sularındaki E. coli varlığı, suyun dezenfeksiyonunda eksiklikler olduğunu ve fekal kontaminasyon riskini işaret etmektedir. Su arıtma tesislerinin ve dezenfeksiyon yöntemlerinin iyileştirilmesi, antibiyotik direncinin önlenmesi ve halkın bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın sonuçları, suyun güvenli ve hijyenik bir şekilde temin edilmesinin gerekliliğini vurgulamaktadır. en_US
dc.identifier.doi 10.35229/jaes.1552565
dc.identifier.endpage 696 en_US
dc.identifier.issn 2548-0006
dc.identifier.issue 4 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 691 en_US
dc.identifier.trdizinid 1294911
dc.identifier.uri https://doi.org/10.35229/jaes.1552565
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1294911/sakarya-ilinde-icme-ve-kullanma-sularindan-izole-edilen-escherichia-coli-suslarinin-antibiyotik-direnc-durumlarinin-belirlenmesi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14627/1131
dc.identifier.volume 9 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Sakarya İlinde İçme ve Kullanma Sularından İzole Edilen Escherichia Coli Suşlarının Antibiyotik Direnç Durumlarının Belirlenmesi en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files