Bir- İki Yaş Dönemindeki Çocukların Beslenme Durumu ve Besin Çeşitliliğinin Değerlendirilmesi

dc.contributor.authorGüldemir, Hilal Hizli
dc.contributor.authorŞimşek, Tuğçe
dc.contributor.authorGaripağaoğlu, Muazzez
dc.date.accessioned2025-04-11T19:35:03Z
dc.date.available2025-04-11T19:35:03Z
dc.date.issued2022
dc.departmentFenerbahçe Universityen_US
dc.department-tempAnadolu Üniversitesi,İstanbul Medipol Üniversitesi,Fenerbahçe Üniversitesien_US
dc.description.abstractBu çalışma bir-iki yaş dönemindeki çocukların beslenme durumları ile besin çeşitliliklerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. İstanbul ilinde 302 çocuk ile yapılan çalışmada, çocuklar ve ailelere ilişkin bilgiler yüz yüze uygulanan bir anket formu ile elde edilmiştir. Çocukların ağırlık ve boy uzunlukları ölçülmüş ve bir günlük besin tüketimleri kaydedilmiştir. Günlük alınan enerji ve besin ögeleri, besin analiz programı (BeBiS) ile belirlenmiş, elde edilen değerler Diyet Referans Alım (DRI) önerileriyle karşılaştırılmıştır. Çocukların ortalama yaşları 18.6±3.2 ay, vücut ağırlık ve boy uzunlukları sırasıyla 11.4±1.6 kg, 80.6±6.5 cm olarak saptanmıştır. Günlük enerji alımları 1000.0±304.1 kkal olan çocukların, protein, A, E, C, B2, B6 vitaminleri ile magnezyum, çinko, fosfor ve sodyumu önerilerin üstünde aldıkları görülmüştür. Günde ortalama 120ml anne sütü, 65ml formüla alan çocukların, besin gruplarından süt grubu ile ekmek-tahıl grubunun yeterli, sebze ve meyve grubunu sınırda, et grubundan kırmızı eti yetersiz tükettikleri belirlenmiştir. Besin ve besin grupları arasında günlük enerjiye en düşük katkıyı (% 4.5) sebze meyve grubunun, en yüksek katkıyı (% 39.4) süt grubunun yaptığı gözlenmiştir. Bir-iki yaş grubundaki çocukların sınırda tükettikleri sebze-meyve ile yetersiz tükettikleri kırmızı et dışında genel olarak yeterli beslendikleri ve beslenme örüntüsünde karbonhidrat oranının düşük, yağ oranının yüksek olduğu, pek çok besin ögesini de önerilerin üstünde aldıkları bulunmuştur.en_US
dc.identifier.doi10.34108/eujhs.978480
dc.identifier.endpage354en_US
dc.identifier.issn1018-3655
dc.identifier.issn1018-3655
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.scopusqualityN/A
dc.identifier.startpage348en_US
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.34108/eujhs.978480
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14627/983
dc.identifier.volume31en_US
dc.identifier.wosqualityN/A
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofSağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectNüfus İstatistikleri Bilimien_US
dc.subjectBeslenme Ve Diyetetiken_US
dc.subjectSağlık Bilimleri Ve Hizmetlerien_US
dc.subjectPediatrien_US
dc.titleBir- İki Yaş Dönemindeki Çocukların Beslenme Durumu ve Besin Çeşitliliğinin Değerlendirilmesien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files