1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Yüksektepe, Ecem"

Filter results by typing the first few letters
Now showing 1 - 2 of 2
  • Results Per Page
  • Sort Options
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Article
    Citation - WoS: 5
    Citation - Scopus: 5
    Functional Groups Matter: Metabolomics Analysis of escherichia Coli Exposed To Trans-Cinnamic Acid and Its Derivatives Unveils Common and Unique Targets
    (Springer, 2024) Yüksektepe, Ecem; Ozturkel-Kabakas, Hatice; Yuksektepe, Ecem; Catav, Sukru Serter; Guzel, Gulnur; Col, Bekir; Elgin, Emine Sonay; Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü
    Phenolic acids are derivatives of benzoic and cinnamic acids, which possess important biological activities at certain concentrations. Trans-cinnamic acid (t-CA) and its derivatives, such as p-coumaric acid (p-CA) and ferulic acid (FA) have been shown to have antibacterial activity against various Gram-positive and -negative bacteria. However, there is limited information available concerning the antibacterial mode of action of these phenolic acids. In this study, we aimed to ascertain metabolic alterations associated with exposure to t-CA, p-CA, and FA in Escherichia coli BW25113 using a nuclear magnetic resonance (NMR)-based metabolomics approach. The results showed that t-CA, p-CA, and FA treatments led to significant changes (p < 0.05) in the concentration of 42, 55, and 74% of the identified metabolites in E. coli, respectively. Partial least-squares discriminant analysis (PLS-DA) revealed a clear separation between control and phenolic acid groups with regard to metabolic response. Moreover, it was found that FA and p-CA treatment groups were clustered closely together but separated from the t-CA treatment group. Arginine, putrescine, cadaverine, galactose, and sucrose had the greatest impact on group differentiation. Quantitative pathway analysis demonstrated that arginine and proline, pyrimidine, glutathione, and galactose metabolisms, as well as aminoacyl-tRNA and arginine biosyntheses, were markedly affected by all phenolic acids. Finally, the H2O2 content of E. coli cells was significantly increased in response to t-CA and p-CA whereas all phenolic acids caused a dramatic increase in the number of apurinic/apyrimidinic sites. Overall, this study suggests that the metabolic response of E. coli cells to t-CA is relatively different from that to p-CA and FA. However, all phenolic acids had a certain impact on oxidative/antioxidant status, genomic stability, arginine-related pathways, and nucleic acid metabolism.
  • Loading...
    Thumbnail Image
    Article
    Gentamisin Konjuge Selüloz Nanokristallerinin Hazırlanması ve Farklı Mikroorganizmalar Üzerindeki Etkinliğinin Değerlendirilmesi
    (2021) Gülsu, Aydan; Yüksektepe, Ecem
    Tekstil üretiminde ortaya çıkan büyük miktarlardaki atık pamuk malzemesi, çevre sorunlarına ve kaynakların tükenmesine neden olmaktadır. Atık pamuğun geri dönüştürülmesinin en etkili yollarından biri nanokristalin selüloz üretimidir. Selüloz nanokristaller, çeşitli özelliklerinden dolayı biyomedikal uygulamalarda büyük ilgi görmektedir. Bu çalışmada atık pamuktan asit hidrolizi ile selüloz nanokristaller tek aşamada üretilmiştir. Selüloz ekstraksiyonu, atık pamuktan alkali muamelesi ile gerçekleştirildikten sonra selüloz nanokristaller, nitrik asit (%68 w/w) ve hidroklorür asit (%37 w/w) karışımı asit hidroliz metodu ile izole edilmiştir. Selüloz nanokristaller, sodyum periyodat (NaIO4) ile oksitlenerek modifiye edilmiştir. Hazırlanan selüloz nanokristaller, Transmisyon elektron mikroskobu (TEM) ve Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FTIR) ile karakterize edildikten sonra gentamisin konjugasyon çalışmaları yapılmıştır. Gentamisin konjuge selüloz nanopartiküllerin, Escherichia coli (E. coli), Staphylococcus aureus (S. aureus), Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa), Klebsiella pneumoniae (K. pneumoniae)'ye karşı antimikrobiyal aktiviteleri ve Candida Albicans'a (C. albicans) karşı antifungal etkisi araştırılmıştır. Sonuçlar, periyodat oksitlenmiş selüloz nanokristallerinin bakteri ve mantar üzerinde etkili olduğunu doğrulamıştır.