Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler için Endüstri 4.0 Olgunluk Öğeleri ve Ağırlıklarının Belirlenmesi - Etkeser, Sadi; Apiliogullari, Lutfi (My University, 2021)
Endüstri 4.0'ın vizyonu, tedarik zincirinde tesisteki her bir öğenin ve insanın üretimde bir kimliğe sahip olduğu ve herhangi bir işlemde birbirleriyle iletişim kurarak herhangi bir dış müdahale olmaksızın çalıştığı entegre bir ekosistemdir. Böyle bir üretim kavramı birçok şirkete, özellikle de KOBİ'lere fütüristik gelse de, bu geleceğe geçiş kaçınılmazdır ve kuruluşlar, kavramları açıkça anlamak ve Endüstri 4.0 uygulamalarını etkili bir şekilde yürütmek için bir yol haritasına ihtiyaç duyarlar. Bu makalede, her bir Endüstri 4.0 kriterinin KOBİ'ler için önem seviyesi ifade edilmiş ve nicel bir olgunluk modeli geliştirmek için kullanılmıştır. Boyutların ve olgunluk öğelerinin ağırlıklarının hesaplanmasında Analitik Hiyerarşi Süreci kullanılmıştır. Çalışma kapsamında 9 farklı boyut ve 33 ilişkili öğe belirlenmiştir. İlk bulgular, “Strateji ve Organizasyon” boyutunun “Üretim Yazılımı”, “Çalışanlar” ve “Endüstri 4.0 Yol Haritası” öğeleriyle birlikte olgunluk seviyesi üzerinde en yüksek etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Endüstri Mühendisliği; Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği