Bölgeselcilik Kavramı Işığında Karadeniz Bölgesi: Soğuk Savaş Sonrası Dış Politika Dinamikleri - Sıvış, Efe (My University, 2019)
Genişletilmiş Karadeniz Bölgesi Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu yollarının kesiştiği önemli bir noktadır. ÜçNATO üyesi devlet ve partner ülkesine ev sahipliği yapan Karadeniz; Rusya, ABD, Türkiye ve AB içinbölgesel egemenlik için bir mücadele alanı olarak tebarüz etmiştir. 2014’te Kırım’ın ilhakıyla beraberbölgenin daha çok dikkat çekmesi Rusya’nın Karadeniz’deki askeri mevcudiyetini artırmasına yol açmış vebu durum NATO üyeleri nezdinde doğrudan bir tehdit algılamasına neden olmuştur. Bu çalışma özelliklebölgesel işbirliğinin güvenlik yönüne odaklanarak, bölgeselcilik çerçevesinde bölgenin karmaşık yapısınıhem AB hem de ABD’nin bakış açısından incelemeyi hedeflemektedir. Çalışmada ABD’nin GenişletilmişKaradeniz Bölgesi, AB’nin Karadeniz Stratejisi ve NATO’nun bölgeye yönelik politikaları bölgeselcilikkavramı çerçevesinde ele alınmaktadır.
Keywords: Siyasi Bilimler